Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

Het uitgangspunt van de NMo is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. De NMo doet dit door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld te verenigen en op grote schaal monumenten te verwerven. Hierbij beperkt de NMo zich als enige monumentenorganisatie in Nederland niet tot een thema of een geografische regio. Zo biedt de NMo een onderkomen aan monumenten die buiten het bereik van bestaande organisaties voor monumentenbehoud vallen.  Op deze manier voorziet de NMo in een sterke behoefte in de van oorsprong versnipperde Nederlandse monumentenwereld.

De schaalgrootte van de NMo maakt professioneel vermogensbeheer mogelijk zoals ook wordt toepast bij gevestigde organisaties zoals de National Trust en English Heritage in Engeland. De NMo is geassocieerd lid van de International Trusts Organisation (INTO). 

De NMo beheert momenteel 30 monumenten. Klik hier voor een overzicht van deze monumenten met afbeeldingen.

In september 2019 gaat de tweede editie van de Training Effectief Monumentenbeheer van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) van start. Meer informatie is hier te vinden. Belangstellenden kunnen zich via deze link aanmelden voor de training.